Geïnspireerd op oude methoden uit de Middeleeuwen en met name traditionele geneesmiddelen van heilige Hildegard van Bingen of op de beroemde legende van de vierdievenazijn  in de 17e eeuw. Onze elixirs met planten zijn vervaardigd op traditionele en authentieke wijze in het hart van de Auvergne.

Onze ambachtelijke vervaardiging maakt het mogelijk om planten met respect en zorg te behandelen met behulp van zachte en langzame methodes (meerdere maanden maceratie). Hiermee kunnen zoveel mogelijk actieve bestanddelen worden onttrokken zonder dat deze gewijzigd worden.

De grote elixirs

Geschiedenis en maceratie

Hildegard van Bingen (1098-1179), religieus visionair, bereidde plantendoor ze lange tijd te laten weken in wijn om zo de werkzame bestanddelen eruit te trekken.. Ze voegde hier kruiden, specerijen en honing aan toe voor de stabilisatie en om het bederf ervan te voorkomen.

Diverse onderzoeken hebben bewezen dat de hydroalcoholische maceratie het mogelijk maakt om het maximale aantal werkzame bestanddelen uit planten te onttrekken.

Elixirs op basis van planten - Kruidenkunde
Elixirs op basis van planten - Maceratievat

Traditionele productie

Diverse onderzoeken hebben bewezen dat de hydroalcoholische maceratie het mogelijk maakt om het maximale aantal werkzame bestanddelen uit planten te onttrekken.

Dat is de reden dat we bij de recepten van onze elixirs de oude productiemethodes hebben gevolgd: lange en zachte maceratie in het vat en gebruik van een traditionele pers. We hebben bovendien alle geneeskrachtige effecten van de natuur verzameld:

  • De werkzame bestanddelen uit de plantextracten die snel inwerken op het organisme.
  • De biologische Bachbloesems die helpen bij het terug in balans brengen van emotionele problemen en diepe geremdheden.
  • De spagyrische stoffen die vitale energieën in harmonie brengen op fysiek, psychisch en mentaal vlak.
  • Honing die de verspreiding van de werkzame bestanddelen van planten bevordert.

Tijdens de lange maanden van maceratie in het vat waken André en Olivier, onze twee specialisten, over elk van deze waardevolle elixirs. Vervolgens worden ze in de traditionele pers geplaatst om de werkzame bestanddelen van planten er tot de laatste druppel uit te onttrekken zonder deze aan te tasten.

Sinds de oprichting in 1999 zet Biofloral in het hart van de Auvergne de authentieke vervaardiging van deze medicinale wijnen (of elixirs) voort met biologische planten om u de al de gunstige effecten van de natuur te bieden.

Het Zweeds elixir

De oorsprong van het Zweeds elixir  gaat zonder twijfel terug naar Babylon en Egypte onder de naam duurzaam elixir. De geschiedenis laat zien dat theriacum, een preparaat met 43 planten, tijdens de Oudheid gebruikt werd als antidotum.

Het recept houdt stand met de jaren en wordt later in de 16e eeuw hergebruikt door de alchimist Paracelsus. Later ontwikkelt Jonathan Samst, een arts uit de 19e eeuw, een recept van het elixir van de Zweed, speciaal voor de koning van Zweden en zijn garde zodat ze nooit moe werden!

Elixirs op basis van planten - Maria Treben

En tot slot gaf Maria Treben, een beroemd fytotherapeut uit Oostenrijk, gered door dit Zweeds kruidenmaceraat , in de jaren 70 het volledige recept van dit wonderelixir vrij aan het grote publiek met haar werk: “Gesundheit aus der Apotheke Gottes” (1980). Hierin beschrijft ze in 46 punten hoe men zich kan verzorgen met dit drankje. Zij wilde hiermee andere levens redden!

Het biologisch gecertificeerde Zweeds elixir , volgens de originele formule van Maria Treben, is een maceratie van 59 biologische planten, waaronder het theriacum van Venetië, die de goede werking van de organen bevordert en de werking van de spijsvertering en zuivering stimuleert.

Elixirs op basis van planten - De vierdievenazijn

De vierdievenazijn

In Toulouse in 1628 tijdens de epidemie van de zwarte pest, een van de meest dodelijke , is de legende van de vierdievenazijn ontstaan! In deze eeuw plunderde een groep rovers huizen en beroofde de slachtoffers zonder dat ze zelf besmet raakten!  

Toen zij op heterdaad betrapt werden kregen ze allerlei vragen over het geheim van hun resistentie. Zij onthulden hun recept en ontsnapten zo aan een zware straf: ze dronken en smeerden hun lichaam, handen en gezicht regelmatig in met een drankje dat hen beschermde tegen besmetting! Hun geheim middel: een eenvoudige maceratie van planten en kruiden in azijn!  

Het waardevolle recept van de vierdievenazijn  werd onthuld aan het grote publiek, en later vastgelegd in de farmacopee in 1748.

Biofloral zet het beroemde eeuwenoude recept van de vierdievenazijn  voort: een samenstelling van ciderazijn, met zuiverende eigenschappen en een mix van biologische planten en kruiden zoals pepermunt, rozemarijn, salie, tijm, knoflook….

Door de eeuwen heen dragen de 4 dieven - ook tegenwoordig - nog bij aan het versterken van het afweersysteem en het strijden tegen schadelijke micro-organismen.